Burgemeesters in oorlogstijd
Peter Romijn

Extra informatie

Staat

Titel

Schrijver(s)

Uitgever

Publicatiedatum

Aantal bladzijden

Genre

EAN

Besturen onder Duitse bezetting.

Als de bestuurders en politici van tegenwoordig willen onderstrepen dat ze in een dwangpositie verkeren zeggen ze nog steeds: ‘Ik voel me als een burgemeester in oorlogstijd.’
Peter Romijn onderzoekt de historische oorsprong van deze uitdrukking. De positie waarin de bijna duizend Nederlandse burgemeesters in de Tweede Wereldoorlog terechtkwamen, was buitengewoon moeilijk. Er ontstond een ingewikkeld getouwtrek tussen de Duitse bezetter, zittende bestuurders en ambtenaren, en Nederlandse nazi’s. Inzet was de poging om Nederland een nationaal-socialistische staatsvorm op te leggen. De burgemeesters vormden de schakel tussen het Duitse bezettingsbestuur en de Nederlandse samenleving. Zij moesten zich voortdurend de vraag stellen of ze naar eer en geweten hun werk konden blijven doen.
In Burgemeesters in oorlogstijd onderzoekt Peter Romijn, met behulp van vele niet eerder onderzochte bronnen, voor het eerst de manier waarop burgemeesters probeerden uitkomst te vinden uit de bestuurlijke dilemma’s van de bezetting – soms met succes, maar soms ook met verschrikkelijke gevolgen.

 

29.95

Staat boek: Boek is in uitstekende staat.

Uitverkocht

Waarom tweedehands boeken van boekenvinden.nl?