Getekend; Nederlanders in Japanse kampen

De in dit boek afgebeelde tekeningen zijn gemaakt in de periode 1942-1945, tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Verreweg de meeste Nederlanders waren in die tijd van hun vrijheid beroofd, hetzij als krijgsgevangene, hetzij als burger-geïnterneerde.

De tekeningen geven een beeld van het leven in de Japanse kampen, zoals Tjihapit, Kesilir, Banjoe Biroe, Ambarawa, Tijden, Makassar, Tjimahi en vele andere. Schrijnend zijn het tekort aan voedsel. de dwangarbeid, het ontbreken van hygiëne en vooral de verveling en de totale afwezigheid van privacy. De omstandigheden verschilden van kamp tot kamp, van tolerabel tot ronduit slecht. In de meeste kampen was het maken van tekeningen ten strengste verboden, maar in ten minste een kamp kreeg de tekenaar papier van de Japanse commandant.

Uit de tekeningen blijkt vooral de wil om te overleven en om de moed niet te verliezen. Zelfs onder de meest miserabele omstandigheden probeerde men te musiceren, toneel- en cabaretvoorstellingen te organiseren of een kampkrant uit te geven. Dit boek is een eerbewijs aan de ongebroken geest van de geïnterneerden.

5.95

Staat boek: Boek is in uitstekende staat, eerste druk.

Uitverkocht

Waarom tweedehands boeken van boekenvinden.nl?