Maastrichts aardewerk
Arno Weltens

Extra informatie

Staat

Titel

Schrijver(s)

Uitgever

Publicatiedatum

Aantal bladzijden

Genre

, ,

EAN

Constructivistische decors uit het interbellum.

Eind jaren twintig van de vorige eeuw breidden de bekende Maastrichtse aardewerkfabrikanten ‘Socièté Céramique’ en ‘De Sphinx v/h Petrus Regout & Co.’ hun brede assortiment uit met gebruiksaardewerk, voorzien van sjabloon- en spuitdecors. Enerzijds probeerden ze in te haken op de in die periode geliefde art deco-stijl, anderzijds wilden ze door goedkopere productiemethoden het hoofd bieden aan de economische crisis, als gevolg van de beurskrach op Wall Street in 1929.
Aan de hand van bewaard gebleven decorboeken wordt in dit kleurrijk geïllustreerde boek een overzicht gegeven van de productie, fabricage en assortiment van beide fabrieken. De toegepaste decoraties zijn grofweg onder te verdelen in abstracte, geometrische decors en in geabstraheerde bloem- en plantmotieven. Tevens wordt door middel van kunstenaarsbiografieën aandacht geschonken aan de vormgevers, waarbij vooral de naam van Edmond Bellefroid niet onvermeld mag blijven.
Deze eerste uitgebreide publicatie over Maastrichts aardewerk is niet alleen bedoeld voor verzamelaars van Nederlands aardewerk uit de vorige eeuw, maar het verschaft ook de historisch geïntereseerden een kijk op het op geheel eigen wijze gefabriceerde Nederlands art deco gebruiksaardewerk.

 

9.95

Staat boek: Boek is in nieuwstaat.

Uitverkocht

Waarom tweedehands boeken van boekenvinden.nl?