Vakmanschap is Meesterschap

Extra informatie

Staat

Titel

Schrijver(s)

Uitgever

Publicatiedatum

Aantal bladzijden

Genre

EAN

Vakmanschap is Meesterschap deel 1.

Voor de verkopers van goederen of diensten wordt het steeds, moeilijker de aandacht van de gestadig groeiende consumentenkring te vestigen op hetgeen zij aanbieden. Het aantal en de grootte van advertenties nemen voortdurend toe. In de meeste van die verkoopboodschappen wordt in hoofdzaak het artikel of de dienst omschreven en aangeprezen. Wij zijn geen filantropen en als wij adverteren doen wij dat om ons bier aan de man te brengen, en aan de vrouw. Wel hebben wij altijd geprobeerd dit te doen op een wijze die zowel voor de lezers van kranten en tijdschriften als voor ons aantrekkelijk is.

In november 1959 zijn wij begonnen met het omschrijven van beroepen, die soms in grote kring bekend, soms bijna onbekend zijn, door middel van foto’s en korte toelichtende teksten die geenszins de bedoeling hebben de werkzaamheden volledig te omschrijven. Wij vestigen daarbij de aandacht op het vakmanschap, het meesterschap van de handwerker, dit vergelijkend met het vakmanschap van de brouwers van Grolsch. Naarmate de serie vorderde nam het aantal verzoeken om reproducties daarvan toe. De belangstelling voor het ambacht, vooral voor het oude handwerk, werd steeds groter en daarom meenden wij dat het nut zou hebben een aantal van onze vakmanschapsfoto’s en -teksten in een boek samen te vatten.

Geruime tijd nadat de advertentie-serie onder de titel van deze uitgave van start was gegaan, kwamen wij in het bezit van enige originele uitgaven van de werken van de etser-dichter Jan Luiken, die – gedeeltelijk samen met zijn zoon Caspar – aan het einde van de zeventiende eeuw een zeer groot aantal etsen en gedichten maakte. Wat Luiken in etsen en geestelijke bijschriften heeft gedaan, doen wij in foto’s en pretentieloze teksten. Dit was voor ons een reden om deze uitgave extra te verluchten met reproducties van etsen, gemaakt door Jan en Caspar Luiken, voor zover deze betrekking hebben op de in dit boek behandelde onderwerpen.

De etsen zijn gekozen uit: Jan en Caspar Luiken: ‘Spiegel van het Menselijk Bedrijf’ (6de druk, 1730) en Jan Luiken: ‘Het Leerzaam Huisraad’ (2de druk, 1731). Wij hebben geprobeerd om ook van dit boek (alle foto’s zijn van de lens van Paul Huf) een werk van vakmanschap te maken, het gecombineerde meesterschap van fotograaf en clichémaker, van drukker en van binder. Bij de indeling is met opzet afgezien van een rubricering, waardoor het mogelijk was rekening te houden met de druk- en bindtechnische wenselijkheden, die de combinatie van boekdruk en offset.

 

6.95

Staat boek: Boek is in goede staat.

Uitverkocht

Waarom tweedehands boeken van boekenvinden.nl?