Breviarium Grimani

Extra informatie

Staat

Nieuwstaat

Titel

Breviarium Grimani

Schrijver(s)

Mario Salmi, Gian Lorenzo Bellini, Giorgio E. Ferrari

Uitgeverij

Het Spectrum

Publicatiedatum

1979

Aantal bladzijden

110

Genre

Geschiedenis, Middeleeuwen

EAN

9027473110

Het beroemde Breviarium Grimani wordt beschouwd als een van de meest ouitzonderlijke voorbeelden van Vlaamse verlichting uit het begin van de 16e eeuw. Het werd rond 1510-1520 in Brugge en Gent gecreëerd en bij de totstandkoming waren tal van vooraanstaande boekschilders betrokken, waaronder Gerard David (rond 1460-1523), Simon Bening (rond 1483-1561) en Gerard Horenbout (1465-1541). De 1.664 pagina’s van het kostbare brevier zijn overal verlucht: naast 80 artistieke paginagrote miniaturen en prachtige kalenderpagina’s, die elk een kunstwerk op zichzelf zijn, liefdevol vormgegeven randen van bloemen, fruit, ranken, insecten, kleine dieren en delicate architectuur sieren de liturgische teksten. Het weelderige meesterwerk uit de Renaissance ontleent zijn naam aan de Venetiaanse kardinaal, dogezoon en belangrijke kunstverzamelaar Domenico Grimani (1461–1523), die het in 1520 verwierf en wiens portret werd vereeuwigd in een verguld bronzen medaillon op de bewaard gebleven, originele fluwelen band.

Miniatuurschilderij van het hoogste niveau.

De verwijzing naar de Vlaamse oorsprong van het manuscript is duidelijk aanwezig op alle pagina’s van het brevier. Het indrukwekkende miniaturenprogramma bestrijkt een breed scala aan onderwerpen. En de schitterende sierlijsten met florale elementen en waardevol goud, maar ook met fraaie figuratieve taferelen, bijvoorbeeld in de bijzonder artistieke techniek van de grisailleschildering, doen in geen enkel opzicht onder voor de grote miniaturen.

Inleiding van Mario Salmi, toelichting bij de afbeeldingen Gian Lorenzo Mellini, aanhangsel en biografie Georgio E. Ferrari.

 

19.95

Staat boek: Boek is in uitstekende staat, linnen gebonden, incl. opbergcassette.

1 op voorraad

Waarom tweedehands boeken van boekenvinden.nl?