Staat van Veiligheid; de Nederlandse samenleving sinds 1900

De bundel Staat van veiligheid stelt veiligheid centraal. Niemand zal ontkennen dat veiligheid belangrijk is. En de betekenis van het begrip lijkt op het eerste gezicht nogal duidelijk. Maar bij nadere beschouwing roept veiligheid echter een scala van vragen op. Het begrip is een vat vol paradoxen. Dit zal in deze bundel vanuit vele perspectieven voor het voetlicht worden gebracht door historici, filosofen, veiligheidsspecialisten, juristen en cultuurwetenschappers. Daarbij vormt de omgang van de Nederlandse staat met veiligheid vanaf 1900 de rode lijn.
Veiligheid is beslist geen statische, utopische toestand die we met effectiever bestuur en efficiëntere organisaties kunnen benaderen. Veeleer is veiligheid een dynamisch proces, een streven. Veiligheid verwijst naar een complex geheel van onderling samenhangende vragen over het vormgeven van een gemeenschap, waarin ieder individu een verantwoordelijkheid heeft. Hoewel veiligheid en de staat traditioneel sterk verbonden zijn geweest, valt deze gemeenschap niet vanzelfsprekend samen met de staat. Veiligheid trekt daarom ook niet alleen tegenwoordig de belangstelling. In de hele twintigste eeuw duikt het begrip op. En wel steeds wanneer de vorm en identiteit van de staat ter discussie staan. De vraag naar hoe we meer veiligheid krijgen blijkt niet beantwoord te kunnen worden zonder de vraag te stellen wiens veiligheid nagestreefd wordt.

Staat van veiligheid is geschreven door specialisten op het gebied van geschiedenis, defensie, rechtsgeleerdheid, cultuurwetenschappen, nieuwe media en filosofie.

6.95

Staat boek: Boek is in nieuwstaat.

1 op voorraad

Waarom tweedehands boeken van boekenvinden.nl?