Die wonderlijcke oorloghen van Keyser Maximiliaen
W. Jappe Alberts

Dit sijn die wonderlijke oorloghen van den doorluchtigen hoochgheboren prince, keyser Maximiliaen. Hoe hij eerst int landt quam, ende hoe hij vrouw Marien troude.

Met een woord vooraf van D. Th. Enkelaar en een kunsthistorische toelichting op de houtsneden door Johanna Maria van Winter.

De oorspronkelijke tekst is waarschijnlijk geschreven tussen 1519 en 1531. Dit anonieme werk werd  waarschijnlijk door een Vlaming geschreven, die soms bij het gebeurde lijkt te zijn geweest. W. Jappe Alberts gebruikte voor deze editie A (het Haagse exemplaar), aangevuld met een deel van D, omdat in A een katern van 8 pagina’s ontbreekt. Om ‘praktische redenen’ en om de spelling te kunnen vergelijken, gebruikte hij niet het Brusselse exemplaar van A.

De periode van 1477 tot 1482, beginnend met de voorbereiding van het huwelijk tussen Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk, en eindigend met de dood van Maria. Vooral de oorlogen van Maximiliaan tegen de Franse koning Louis XI komen aan bod. De auteur staat duidelijk aan de kant van de Bourgondiërs. De Franse koning en zijn raadsman Crevecuer zijn de grote boemannen.

 

13.95

Staat boek: Boek is in uitstekende staat, gebonden.

Uitverkocht

Waarom tweedehands boeken van boekenvinden.nl?